۲۱ شهریور در دنیای علم چه خبر؟

تقویم علم؛

۲۱ شهریور در دنیای علم چه خبر؟

در این تقویم وقایع و رویدادهای مهم تاریخی مرتبط با علم و فناوری را مرور خواهیم کرد.

به گزارش خبرگزاری علم  وفناوری دکتر نانو تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوری ها کشف ها و حتی زادروزها و درگذشت های دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمی گیرد. در این تقویم علم وقایع مهم مصادف با امروز ۲۱ شهریور اردیبهشت برابر ۱۱ سپتامبر را ورق می زنیم.

***

اولین کسی که در فضا خوابید

۱۱ سپتامبر ۱۹۳۵ میلادی برابر با ۲۱ شهریور ۱۳۱۴ خورشیدی گرمان ستپانوویچ تیتوف کیهان نورد روس به دنیا آمد. تیتوف هدایت فضاپیمای وستوک 2 را در پرواز مداری ۶ و ۷ آگوست ۱۹۶۱به مدت ۲۵ ساعت و ۱۸ دقیقه به عهده داشت و این گونه پس از یوری گاگارین آلن شپارد و گاس گریسوم چهارمین انسانی شد که به فضا رفت. او همچنین اولین انسانی بود که بیش از یک روز را فضا گذراند و اولین کسی بود که در فضا خوابید. فضاپیمای او تجهیزات پشتیبانی حیات رادیو و تلویزیون برای نظارت بر وضعیت فضانورد ضبط صوت سامانه تله متری آزمایشگر های زیست شناختی و تجهیزات کنترل خودکار و دستی را حمل می کرد. زمانی که تیتوف به فضا رفت فقط ۲۶ سال داشت به همین علت تا زمان مرگ (سال ۲۰۰۰) عنوان جوان ترین فضانورد تاریخ را حفظ کرد. این رکورد تا سال ۲۰۲۱ یعنی تا وقتی که اولیور دامن ۱۸ ساله همراه با فضاپیمای بلو-اورجین پرواز زیرمداری انجام داد متعلق به تیتوف بود.

۲۱ شهریور در دنیای علم چه خبر؟

رابرت کریپن

۱۱ سپتامبر ۱۹۳۷ میلادی برابر با ۲۱ شهریور ۱۳۱۶ خورشیدی رابرت لورل کریپن فضانورد آمریکایی به دنیا آمد. کریپن اولین پرواز آزمایشی مداری برنامه شاتل فضایی ایالات متحده را در ۱۲ تا ۱۴ آوریل ۱۹۸۱ هدایت کرد و فرماندهی سه پرواز دیگر شاتل را هم عهده دار بود. او ابتدا در اکتبر ۱۹۶۶ به برنامه آزمایشگاه مداری سرنشین دار نیروی هوایی ایالات متحده پیوست و در سپتامبر ۱۹۶۹ فضانورد ناسا شد. از آن زمان کریپن بخشی از خدمه پشتیبانی فضانورد برای ماموریت های اسکای لب ۲ ۳ و ۴ و همچنین ماموریت پروژه آزمایشی آپولو -سایوز بود. کریپن بین سال های ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۲ مدیر عملیات شاتل در مرکز فضایی جان اف کندی بود و سال ۱۹۹۲ مدیر مرکز فضایی کندی شد و تا سال ۱۹۹۵ در این مدت مرکز ۲۲ مأموریت شاتل را سرپرستی کرد.

۲۱ شهریور در دنیای علم چه خبر؟

کارل زایس

 ۱۱ سپتامبر ۱۸۱۶ میلادی برابر با ۲۱ شهریور ۱۱۹۵ خورشیدی کارل زایس به دنیا آمد. او صنعتگری آلمانی بود که به عنوان تولیدکننده ابزارهای نوری خوب شهرت جهانی به دست آورد. زایس پس از کسب مدرک پزشکی ساخت ابزارهای نوری ای را آغاز کرد که می دانست با پیشرفت علم و پزشکی تقاضای فزاینده ای خواهند داشت. او هفت سال را در کارگاه های سازندگان مختلف اروپایی گذراند تااینکه در سال ۱۸۴۶ یک کارخانه نوری در ینا تأسیس کرد و به سرعت برای محصولات با بالاترین کیفیت شهرت پیدا کرد. بیست سال بعد با ارنست آبه (۱۸۴۰-۱۹۰۵) که مشاور او درزمینه پیشرفت های نظری در اپتیک بود شراکت کرد. آبه پس از مرگ زایس مالک انحصاری آن شرکت شد و شهرت آن را افزایش داد.

۲۱ شهریور در دنیای علم چه خبر؟

اولین گردشگر فضایی زن

۲۱ شهریور ۱۳۴۵ خورشیدی انوشه انصاری که به عنوان نخستین گردشگر فضایی زن و اولین زن ایرانی تبار و اولین زن مسلمانی است که به فضا سفر کرده است به دنیا آمد. طبق اعلام قبلی سازمان کیهان شناسی روسیه انوشه انصاری به عنوان چهارمین کسی که با هزینه شخصی خود به فضا رفته است همراه با ماموریت سایوز تی ام ای-۹ در ۲۳ شهریور ۱۳۸۵ به ایستگاه فضایی بین المللی سفر کرد و به مدت ۹ روز در ایستگاه مدارگرد اقامت کرد و در این مدت درباره علل کم خونی تاثیر تغییرات عضلانی بر کمردرد و اثرات تابش های فضایی بر فضانوردان ساکن در ایستگاه بین المللی فضایی مطالعه کرد.

۲۱ شهریور در دنیای علم چه خبر؟

.