چگونه ذهن خود را تغییر دهیم؟

ذهن ناخودآگاه همه ما از باورها احساسات و ذهنیت هایی انباشته شده که حتی خودمان هم به طور مستقیم در شکل گیری آن نقشی نداشتیم بلکه خانواده رسانه و جامعه نقش بالایی در نوع نگاه ما به پدیده ها دارند. تغییر ذهن ناخودآگاه به ما کمک می کند تا نگاه عمیق تر و متفاوتی نسبت به دیگران داشته باشیم. این تغییر نیازمند تازه سازی و کنترل ورودی های فکر است.

چگونه ذهن خود را تغییر دهیم؟

شناخت ذهن و ابعاد آن

ذهن همانند یک اقیانوس پهناور است. عمق و وسعتی که شناخت کامل آن شاید فراتر از توانایی انسان باشد. اما برای تغییر ذهن شناخت ابعاد مختلفش ضروری است. این اقیانوس را می توان به دو بخش اصلی تقسیم کرد:

  • ذهن هشیار: که به آن خودآگاه هم می میگویند همان ذهن آگاه و کنش گر ماست. آن جایی که افکار تصمیمات و رفتار ما در هر لحظه شکل می گیرد.
  • ذهن نیمه هشیار: که به آن ناخودآگاه هم می گویند. این بخش مخزنی عظیم از تجربیات باورها احساسات و الگوهای رفتاری است که اغلب در پس زمینه ذهن ما فعالیت می کنند و بر رفتار و تصمیم های ما تاثیر می گذارند.

ذهنیت های ناخودآگاه

ذهنیت های انسان همان باورها و تصوراتی هستند که از زمان کودکی و بر اساس تجربیاتمان شکل می گیرند. این ذهنیت ها اغلب به صورت خودکار و بدون نیاز به تفکر بر افکار و رفتار ما تاثیر می گذارند. برای مثال اگر از کودکی به شما گفته شده باشد که “تو استعداد پیشرفت نداری” یا گفته باشند که “در شرایط موجود امکان موفقیت وجود ندارد” ممکن است این باور ناخودآگاه مانعی برای رسیدن به موفقیت شما شود.

ذهنیت های ناخودآگاه مانند عینکی هستند که از آن طریق به جهان نگاه می کنیم. به عنوان مثال کسی که ذهنیت قربانی دارد معتقد است که فرصت ها در این جهان اگر وجود داشته باشند قطعاً برای من نیستند و دیگران جایگاه من را غصب کرده اند و من قربانی شرایط موجود هستم!

تغییر ذهن و ذهنیت

چرا تغییر ذهن ناخودآگاه سخت است؟

تغییر ذهن ناخودآگاه مانند تغییر مسیر یک رودخانه است. این کار نیازمند صرف انرژی و تلاش زیادی است. یکی از دلایل اصلی سختی این تغییر وجود “حاشیه امن ذهنی ” است. ذهن انسان به طور طبیعی به دنبال حفظ وضعیت موجود و پرهیز از تغییر است. زیرا تغییر به معنای ورود به قلمروی ناشناخته و مواجهه با عدم قطعیت است.

چگونگی تازه سازی ذهن

برای تازه سازی ذهن باید به عمق ناخودآگاه نفوذ کرده تا باورها و الگوهای قدیمی را شناسایی و آن ها را تغییر دهیم. برای تغییر ذهنیت فرایندی وجود دارد:

  • رفع انباشتگی ذهنی: در حافظه انسان اطلاعات انبوه و دانسته های پراکنده ای وجود دارد که بسیاری از آن ها مورد توجه او نیست و به عمل گرایی منتهی نمی شود. برای فرایند تغییر ذهن لازم است تا اطلاعات غیر ضروری قبلی را پاکسازی کنیم.
  • کنترل ورودی فکر: اکنون باید برای شنیدنی ها و دیدنی های خود فیلتر قرار دهیم تا افکارمان تصفیه و خالص بماند.
  • خودآگاهی: تمرکز بر افکار احساسات و ذهنیت های خودآگاه می تواند به تازه سازی و رفع انباشتگی کمک شایانی کند.
  • بازنگری باورها و احساسات: به ندای درونی فطری خود بیشتر گوش کنیم و باور قلبی و ایمان را بر ذهنیت استدلالی مقدم بداریم.
  • تغییر محیط: گاهی لازم است به بعضی صداها و بعضی افراد گوش ندهیم و یا مکانمان را تغییر دهیم.
  • گذر زمان: پس از پاکسازی درونی در چهار مرحله 21 روزه 40 روزه و سه ماهه و نه ماهه خود را ارزیابی کنیم. می توانیم احساسات و باورهای مثبت و منفی را در جدولی بنویسیم و پیشرفت یا عدم پیشرفت خود را بسنجیم.

ذهن انسان یک ابزار قدرتمند است که می تواند زندگی ما را شکل دهد. با شناخت ابعاد مختلف ذهن و آگاهی از ذهنیت های ناخودآگاه می توانیم تغییرات مثبتی را در زندگی خود ایجاد کنیم. با استفاده از فرایندی که بیان کردیم می توانیم ذهن و ذهنیت خود را تغییر دهیم و به پتانسیل کامل خود دست پیدا کنیم.