چوب بلوط قاچاق متری 20 میلیون!

در طول 2 سال اخیر قیمت انواع چوب بین 50 تا 100 درصد رشد کرده است

چوب بلوط قاچاق متری ۲۰ میلیون!

آفتاب نیوز :

 اگر در جاده های غرب و جنوب غربی کشور از کهیلویه و بویراحمد تا کردستان و آذربایجان غربی تردد نمایید، تقریباً غیرممکن است با کامیون های حامل چوب بلوط قاچاق که آزادانه در حال تردد هستند برخورد نکنید. فقر گسترده در استان های غرب کشور در کنار سود چشمگیر قاچاق چوب، تیشه به ریشه گنجینه ارزشمند ذخایر بلوط زاگرس زده است.

علی سلاجقه رییس سازمان حفظ محیط زیست پیش از این پیشنهاد  کرده بود که شورای راهبردی چوب در کشور تشکیل شود.

مشخص نیست که چه میزان از منابع سازمان محیط زیست و سازمان مراتع و جنگلداری به بحث حفاظت از جنگل ها اختصاص یافته است. مسیولین سازمان محیط زیست پیش از این از کمبود بودجه برای استخدام محیط بان حرفه ای محافظت از جنگل ها گله کرده بودند.

دولت هر چند در تخصیص بودجه سازمان های فرهنگی مانند صداسیما و جامعه المصطفی گشاده دستانه و سخاوتمند عمل می کند، اما نشان داده است که محیط زیست چندان جزء اولویت های ضروری آن طبقه بندی نمی شود.

در حال حاضر فروش چوب قاچاق بلوط تقریباً به شکلی آزادانه و بدون مشکل در فضای مجازی صورت می گیرد. در یک آگهی قیمت دو کلو سرشاخه درخت بلوط 169 هزار تومان اعلام شده است.

قاچاقچیان در اینستاگرام، حتی قبل از قطع درخت، تصاویر آن ها را به اشتراک می گذارند و با قول تحویل چوب در تهران از مشتریان خود ودیعه دریافت می کنند.

علیرضا عباسی، رییس اتحادیه درودگران و مبل سازان تهران در این باره به آفتاب نیوز گفت: طبعاً در 2 سال اخیر هیچ کالایی نیست که قیمت آن افزایش پیدا نکرده باشد و نرخ چوب مورد استفاده در صنعت درودگران و مبل سازان نیز به شکل چشمگیری رشد کرده است. نرخ چوب، پارچه، رنگ، دستمزد، بیمه و اجاره مکان رشد کرده و به تبع آن قیمت مصنوعات نیز افزایش یافته است. قیمت چوب 2 سال قبل متری 10 میلیون تومان بوده و در حال حاضر همان چوب به متری 30 میلیون افزایش پیدا کرده یعنی 200 درصد رشد قیمتی را تجربه کرده است. البته این قیمت چوب جنگلی است که عرض کردم. با این قیمت ها نیز معلوم نیست بتوانید چوب تهیه کنید و باید از آستارا چوب خرید که حالا معلوم نیست آن را هم چوب فروش بیاورد یا قاچاق فروش.

وی افزود: اگر تعداد ماشین های حاوی چوب قاچاق در جاده های غرب کشور افزایش یافته، دلیل آن رشد قیمت چوب در بازار و افزایش صرفه قاچاق است، بازار هیچ ثبات قیمتی ندارد. چوب راش گرجستان در حال حاضر هر متر مربع 35 میلیون تومان در بازار به فروش می رسد، از طرفی چوب بلوط جنگل های غرب کشور که غالباً به صورت غیرقانونی در بازار توزیع می شود هر متر مربع بین 18 تا 20 میلیون تومان قیمت دارد، از این چوب  معمولاً در تولید درب استفاده می شود. سیاستگذار دولتی باید با اتخاذ تدابیر مناسب مالیاتی واردات را تسهیل نمایید تا فشار موجود بر عرصه های جنگلی کاهش یابد.

عباس هادی زاده رییس اتحادیه صنف فروشندگان چوب، تخته و فرآورده های خام چوبی نیز در اینباره به آفتاب نیوز گفت: البته چوب فرآورده های مختلفی دارد، اما در طول 2 سال اخیر قیمت میانگین انواع مختلف آن بین 50 تا 100 درصد رشد کرده است، برای نمونه چوب مورد استفاده در صنعت ساخت مبلمان از لحاظ قیمتی بیش از 50 درصد افزایش قیمت را تجربه کرده است، این ها صد البت قیمت عمده است و باید دید در بازار قیمت نهایی چه مقدار است.  در حال حاضر چوب های راش مورد استفاده  در ساخت مبل از کشور های مانند ترکیه، گرجستان، روسیه و کانادا وارد می شود. هر چند واردات از کانادا اندک است.   چوب روسی در ایران بسیار پر مصرف است که  غالباً از سیبری وارد می شود.

وی در مورد تولید داخل گفت: بر اساس قانون، استحصال چوب از جنگل های کشور ممنوع است، البته جنگل های غنی در کشور وجود دارد، ولی با توجه به تهدید برداشت بی رویه اجازه برداشت قانونی وجود ندارد، فی الحال چوب قاچاق و غیر قانونی نیز به دلیل فعالیت سود جویان در بازار توزیع می شود که به صورت غیر قانونی از قطع درختان جنگل داخل کشور به دست می آید، ما به عنوان اتحادیه برای جلوگیری از صدمه به محیط زیست و قانونمند کردن این فرایند پیشنهاداتی به مراجع مختلف قانونی ارایه کرده ایم، اتحادیه ما در حال حاضر ابزاری برای جلوگیری از قاچاق چوب در اختیار ندارد، باید ابزار مناسب قانونی را در اختیار داشته باشد تا ضمن تامین بازار از عرضه چوب قاچاق نیز جلوگیری کند یا لااقل آن را کاهش دهد. قاچاق وقتی افزایش می یابد که سود آن نیز افزایش  یابد، البته چوب های بلوط جنگل های غرب کشور برای تولید مبملمان مناسب نیستند و از آن ها برای تولید چوب فشرده نیوپان و نظایر آن استفاده می شود. از این چوب های بلوط همچنین برای تولید گرده و تیر های مختلف  در کارخانجات استفاده می شود.