نکات مهم برای نگهداری اسانس های اسانسیال به منظور حفظ کیفیت و عطر
برای نگهداری اسانس های اسانسیال به نحوی که کیفیت و عطر آنها به خوبی حفظ شود چندین نکته اساسی وجود دارد که از تجربه شخصی ام هم می گویم. اسانس ها ترکیبات حساسی هستند که به نور حرارت و هوا واکنش نشان می دهند و اگر درست نگهداری نشوند به سرعت خراب می شوند. اینجا راهکارهایی عملی و ساده را برای جلوگیری از این اتفاقات آوردم به ویژه برای افرادی که مثل من چندین بار با این چالش ها مواجه شده اند.
نگهداری اسانس ها در ظروف شیشه ای تیره
یکی از بزرگترین اشتباهاتی که می توان مرتکب شد نگهداری اسانس ها در ظروف پلاستیکی یا شیشه های شفاف است. پلاستیک به مرور زمان ممکن است با اسانس واکنش دهد و کیفیت آن را کاهش دهد. من خودم یک بار از یک بطری پلاستیکی استفاده کردم و بعد از چند هفته حس کردم عطرش تغییر کرده. از آن به بعد فقط از بطری های شیشه ای تیره استفاده می کنم. این نوع شیشه ها از اسانس در برابر نور مستقیم محافظت می کنند که یکی از عوامل اصلی تخریب ترکیبات اسانسی است.
تجربه شخصی : یادم می آید که یک بار از یک شیشه معمولی برای نگهداری اسانس اسطوخودوس استفاده کردم. بعد از چند هفته عطر دلپذیرش تقریبا از بین رفته بود و فقط بوی تندی ازش باقی مانده بود. از اون به بعد همیشه شیشه های تیره استفاده می کنم و تا حالا هیچ مشکلی نداشتم!
جلوگیری از تماس مستقیم با هوا
هوا به ویژه اکسیژن یکی از دشمنان اصلی اسانس های اسانسیال است. هر بار که درب شیشه اسانس را باز می کنید مقداری از ترکیبات فرار اسانس آزاد می شود. بنابراین همیشه درب شیشه را محکم ببندید و تا حد امکان اسانس را در بطری هایی با حجم کمتر نگهداری کنید. این کار میزان تماس اسانس با هوا را کاهش می دهد.
جدول توصیه ها برای نگهداری اسانس :
توصیه | دلیل |
استفاده از شیشه تیره | محافظت در برابر نور خورشید |
دور نگه داشتن از گرما | جلوگیری از اکسیداسیون و خراب شدن ترکیبات |
نگهداری در جای خنک و تاریک | کاهش سرعت تبخیر و تغییرات شیمیایی |
دوری از حرارت
بزرگترین اشتباه من این بود که اسانس ها را نزدیک رادیاتور نگه می داشتم! حرارت باعث تبخیر سریع ترکیبات فرار در اسانس می شود و می تواند روی کیفیت و عطر تاثیر منفی بگذارد. بهترین راهکار نگهداری اسانس ها در یک مکان خنک و تاریک است. مثلا داخل کابینت های آشپزخانه یا کمدهایی که به دور از منبع گرما هستند.
استفاده از قطره چکان شیشه ای
اگر برای استفاده از اسانس از قطره چکان های پلاستیکی استفاده می کنید احتمالا ناخواسته ترکیب اسانس را تغییر می دهید. ترکیبات اسانس می توانند با پلاستیک واکنش دهند و نه تنها کیفیت آن را کاهش دهند بلکه عطرش را نیز تحت تأثیر قرار دهند. قطره چکان های شیشه ای بهترین گزینه برای استفاده مکرر از اسانس هستند. این موضوع را وقتی فهمیدم که بوی عجیب و غریبی از اسانسم احساس کردم و فهمیدم مشکل از قطره چکان پلاستیکی است.
اجتناب از قرار دادن اسانس ها در یخچال
خیلی از افراد فکر می کنند نگهداری اسانس ها در یخچال خوب است اما دمای بسیار پایین هم می تواند باعث تغییر ساختار شیمیایی بعضی از اسانس ها شود. اسانس هایی که ترکیباتشان به دما حساس هستند در دمای یخچال ممکن است رسوب کنند یا کیفیتشان از دست برود. بنابراین بهتر است آنها را در دمای معمولی اتاق اما به دور از گرما و نور مستقیم نگه دارید.
کنترل تاریخ مصرف
یکی از چیزهایی که خودم به آن اهمیت نمی دادم تاریخ مصرف اسانس ها بود. برخلاف مواد غذایی اسانس ها تاریخ انقضای مشخصی دارند و اگر بیشتر از مدت مشخصی نگهداری شوند تاثیر و بوی اولیه شان را از دست می دهند. هر بار که اسانسی جدید می خرید حتما تاریخ خرید و مدت زمان مصرفش را یادداشت کنید.
تجربه شخصی : یک بار اسانسی که برای آروماتراپی استفاده می کردم بعد از چند ماه بوی تند و زننده ای پیدا کرد. وقتی بررسی کردم دیدم که تاریخ انقضایش گذشته و بخاطر تماس با هوا و نور کیفیتش را از دست داده. از آن به بعد همیشه تاریخ خرید اسانس ها را روی شیشه شان می نویسم.
عدم استفاده از فلزات در تماس با اسانس
خیلی مهمه که برای مخلوط کردن یا استفاده از اسانس ها از وسایل فلزی استفاده نکنید. فلزات ممکن است با ترکیبات موجود در اسانس واکنش دهند و باعث تغییر در عطر یا حتی خراب شدن آن شوند. بهتر است از وسایل چوبی یا شیشه ای استفاده کنید.
پرسش و پاسخ های متداول :
۱. آیا می توان اسانس ها را در بطری پلاستیکی نگهداری کرد؟
نه پلاستیک می تواند با ترکیبات اسانس واکنش نشان دهد و کیفیت آن را کاهش دهد. همیشه از بطری های شیشه ای تیره استفاده کنید.
۲. آیا نگهداری اسانس در یخچال باعث افزایش عمر آن می شود؟
خیر دمای یخچال ممکن است باعث تغییرات شیمیایی در اسانس شود. بهتر است آنها را در جای خنک و تاریک نگهداری کنید.
۳. آیا اسانس ها تاریخ انقضا دارند؟
بله اسانس ها هم مثل سایر محصولات طبیعی تاریخ مصرف دارند. تاریخ خرید و مصرف آنها را پیگیری کنید تا از بهترین کیفیت استفاده کنید.
نتیجه گیری
در نهایت نگهداری اسانس های اسانسیال به دقت و توجه نیاز دارد. اگر این نکات را رعایت کنید می توانید از کیفیت و عطر اسانس ها برای مدت طولانی تری لذت ببرید. اگر شما هم تجربه های خاصی از نگهداری اسانس ها دارید خوشحال می شوم که در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
من اسانس های خودم رو توی بطری های شفاف نگه می داشتم و بعد از چند ماه کیفیتشون افت کرد. چطوری می تونم دوباره ازشون استفاده کنم یا دیگه خراب شدن؟
برای من مشکل اصلی اینه که همیشه درِ بطری هام شل می شه و بو ازشون خارج می شه. راهی هست که مطمئن بشم درب ها محکم می مونن؟
استفاده از قطره چکان های پلاستیکی اصلاً خوب نیست! اسانس من بوی پلاستیک گرفته حتی یک بار هم درشون نذاشتم باز بمونه! کسی تجربه مشابه داشته؟
آیا استفاده از یخچال برای نگهداری اسانس های مرکباتی توصیه می شه؟ حس می کنم اسانسم بعد از چند هفته بو و کیفیتش عوض شد.
من همیشه اسانسهامو توی کابینت نگه می دارم ولی بازم بعد چند وقت انگار عطرشون کم می شه. یعنی باید جاشو تغییر بدم یا از شیشه های دیگه استفاده کنم؟
برای بعضی از اسانس ها مثل نعنا چطوری می شه اون بوی تند اولیه رو حفظ کرد؟ اسانسم بعد یه مدت کاملاً ضعیف شده.
من از بطری های پلاستیکی برای حمل اسانس استفاده می کردم و بوش تغییر کرد. یعنی حتی حمل کوتاه مدتش هم باعث خراب شدنش می شه؟
مشکل اصلی من با گرماست. خونه ام خیلی گرم می شه. جایی سراغ دارید که بهتر بشه اسانس ها رو نگه داشت و مشکلی پیش نیاد؟
تازه کارم و اولین بار هست که می خوام اسانس بخرم. برای شروع چه شیشه و محیطی برای نگهداریش پیشنهاد می دید؟
چطوری باید مطمئن بشم که تاریخ مصرف اسانس گذشته یا نه؟ من هیچ کجا تاریخ انقضا روی شیشه ها ندیدم.
من به اشتباه از شیشه پلاستیکی برای اسانس در ماشین استفاده کردم و بو تغییر کرد. راهی هست این مشکل رو حل کنم یا کاملاً خراب شده؟
من اسانس اسطوخودوس رو از نزدیک پنجره نگه می داشتم و عطرش خیلی کم شده. نور خورشید انقدر تأثیرگذار بود؟ چکار کنم دوباره مثل اولش بشه؟
قطره چکان شیشه ای رو از کجا می تونم پیدا کنم؟ اینجا فقط پلاستیکی ها پیدا می شن و اصلاً راضی نیستم.
از وقتی شیشه هامو عوض کردم ماندگاری اسانس هام بیشتر شده فقط نمیدونم چرا بعضی ها هنوز زود بو می برن. احتمال داره از کیفیت خود اسانس باشه؟
می خواستم بدونم کسی از شما تجربه کرده که اسانس داخل یخچال حالت کریستالی پیدا کنه؟ این طبیعیه یا خراب شده؟
مشکل من اینه که بعد از باز کردن شیشه هر بار که دوباره استفاده می کنم بوی اسانس کمتره. چکار کنم که همون کیفیت اولیه بمونه؟
اسانسای من همیشه بوشون بعد چند هفته تغییر می کنه. ممکنه بخاطر رطوبت اتاقم باشه؟ چطور از رطوبت جلوگیری کنم؟
من همه شرایط رو رعایت کردم ولی باز هم انگار اسانسم بوی کمی گرفته. یعنی اشکال از جای نگهداریه یا از ترکیب خود اسانس؟
استفاده از ظروف تیره برای من خیلی مفید بود ولی بعضی از اسانس هام مثل لیمو خیلی سریع خراب می شن. این طبیعیه یا باید جای نگهداریش رو عوض کنم؟
نگهداری اسانس ها توی جای خنک خیلی خوبه ولی من نمی دونستم استفاده از ظروف فلزی مشکل ایجاد می کنه. از کجا شیشه های مناسب بخرم؟