شناسنامه دار کردن پروژه های فارس؛ چرا و چگونه؟

شناسنامه‌دار کردن پروژه‌های فارس؛ چرا و چگونه؟
آفتاب نیوز :

یکی از موضوعاتی که همواره در جلسات مختلف از سوی استاندار فارس مورد تأکید قرار می گیرد لزوم برخورداری پروژه ها و طرح های در حال اجرای فارس از شناسنامه و پیوست حقوقی است.

استاندار فارس اخیراً در نشست با خبرنگاران و اصحاب رسانه یکی از مشکلات پروژه های فارس را نداشتن پیوست حقوقی دانست و معتقد بود پروژه ها در این استان پیوست حقوقی ندارند و همین مسئله باعث شده در طول سال های گذشته شاهد توقف پروژه ها باشیم؛ پروژه هایی که در طول سال تعریف و برای پیشبرد آن هزینه می شود اما یک مدعی یا مسئول بر اساس قانون درخواست توقف آنها را می کند.

حسینعلی امیری بر این باور است که هر پروژه باید پیوست حقوقی و شناسنامه داشته باشد و نظارت مردم را شامل شود.

او پیش از این هم یعنی در ۲۵ آبان ۱۴۰۳ در دیدار با مدیرعامل و هیات مدیره منطقه ویژه اقتصادی شیراز متوقف شدن هر طرح اجرایی را منجر به وارد آمدن هزینه های هنگفت بر بیت المال دانست و افزود: اگر پیوست های حقوقی و قانونی از ابتدا در طرح ها دیده شده بود امروز شاهد برخی مشکلات ناشی از این کاستی نبودیم؛ لذا تمام طرح های اجرایی استان باید دارای پیوست حقوقی باشد و هیچ طرحی نباید بدون داشتن این پیوست آغاز شود.

۶ آذرماه نیز این موضوع در بازدید از وضعیت چند طرح مسکونی نهضت ملی مسکن از سوی استاندار به متولیان در این بخش گوشزد شد.

استاندار فارس در این بازدید بر ضرورت تکمیل پروژه های مسکن و تهیه شناسنامه و جدول زمانبندی برای این پروژه ها تأکید کرد و گفت: پیش از آغاز پروژه ها پیوست حقوقی تهیه و الحاق شود تا مسائل حقوقی مدنظر لحاظ و از توقف طرح ها حین اجرا جلوگیری شود.

امیری در جای دیگری هم از مدیران درخواست کرده که بود برای پروژه ها شناسنامه و جدول زمانبندی تهیه کنند و این جدول را در معرض دید عموم قرار دهند تا هم مردم در جریان وضعیت پروژه بعنوان یک نظارت عمومی قرار بگیرند و هم مدیران مربوطه بهتر این طرح ها را مدیریت کنند.

هنوز مدت زمان زیادی از درخواست استاندار برای شناسنامه دار کردن پروژه های مسکن نگذشته که مدیرکل راه و شهرسازی فارس اعلام کرد که در جلسه شورای مسکن استان در خصوص صدور شناسنامه حقوقی برای پروژه های نهضت ملی مسکن تصمیم گیری شده است.

تأکید مستمر استاندار بر این موضوع و پیگیری آن توسط مدیران فارس نشان از جدیت در اجرایی شدن این رویکرد دارد؛ رویکردی که اگر به درستی اجرا شود در شفاف سازی روند عملیات پروژه ها و میزان اعتبارات هزینه شده در این بخش نقش بسزایی خواهد شد

طبق این درخواست باید تمامی اطلاعات مربوط به زمان آغاز و پایان عملیات عمرانی مجری طرح ناظر کارفرما و سایر موارد پروژه ها در محل اجرا به نحو مناسب و قابل رویت درج شود.

در حال حاضر مردم و حتی برخی مدیران از روند پیشرفت و اطلاعات عمرانی پروژه ها و اینکه چه پیمانکاری مشغول چه کاری است خبر ندارند و برای هر اطلاعاتی باید به کارشناس یا معاونت مربوطه در سازمان متولیِ اجرای پروژه مراجعه کنند که این اقدام مانع از شفاف سازی و تسریع امور می شود.

بدون شک برای دستیابی به اطلاعات در کوتاهترین زمان ممکن باید راهکار یا تدابیر اساسی نیز اتخاذ شود؛ یکی از راهکار ها برای تسهیل در اجرای این رویکرد راه اندازی سامانه اطلاعاتی برای هر یک از پروژه هاست؛ در واقع بایستی اطلاعات دقیق پروژه ها را تهیه و در این سامانه ثبت کرد تا امکان نظارت و بررسی سریع تر و جامع ترِ پروژه ها فراهم شود.

اگر این اقدام با استفاده از فناوری های روز و به صورت الکترونیکی انجام شود کمک شایانی به به روز رسانی آمار مربوط به پروژه ها و در نتیجه اتخاذ تصمیم های دقیق بر اساس آمار واقعی می کند؛ همچنین این اقدام در نهایت منجر به فراهم شدن شرایطی برای پیش بینی نیازمندی های آینده جهت اجرای هر چه بهتر و سریعتر پروژه ها خواهد شد.

بدون شک شناسنامه دار کردن پروژه های فارس خود اقدامی است که باید در قالب یک طرح یا پروژه با جدیت دنبال شود؛ هرچند که این رویکرد پیش از این هم برای پروژه های شهری میراثی تجاری و کشاورزی در گوشه گوشه مناطق کشور اجرا شده اما اینکه برای همه پروژه های عمرانی در فارس نتیجه دهد نیاز به عزمی جدی دارد؛ عزمی که باید توسط مدیران استان در دستگاه های مختلف اجرایی شکل بگیرد.