دختران آچار به دست – دکتر نانو

دختران آچار به‌ دست - ایسنا

هیچ وقت از اینکه در رشته حقوق تحصیل کردم پشیمان نیستم؛ وقتی هم وارد حرفه مکانیکی شدم هیچ گاه ناراحت نبودم که کارم با رشته تحصیلی ام مرتبط نیست. به نظرم هر آدمی باید وکیل خودش باشد یعنی هر کسی باید آنقدر به قانون اشراف داشته باشد که بتواند به کارهای قانونی خودش تا حدی رسیدگی کند.

به گزارش دکتر نانو ایران نوشت: مسیر زندگی کیانا از وکالت به مکانیکی رسید؛ سرنوشتی که او را در مسیری قرار داد تا بین کتاب های قطور حقوق و آچار و پیچ گوشتی یکی را انتخاب کند. او از این مسیر و تصمیم بزرگ زندگی اش این گونه می گوید:«۷ سال به عنوان کارشناس حقوقی در بخش های مختلف از جمله دفتر اسناد رسمی و دفتر حقوقی کار کردم. همیشه می گفتند وکیل خوبی می شوی چون خیلی خوب استدلال می کنی. حقوق را دوست دارم چون عاشق فضای دادگاه و اتفاقاتی که در آنجا می افتد هستم و به همین دلیل هیچ وقت از اینکه در رشته حقوق تحصیل کردم پشیمان نیستم؛ وقتی هم وارد حرفه مکانیکی شدم هیچ گاه ناراحت نبودم که کارم با رشته تحصیلی ام مرتبط نیست. به نظرم هر آدمی باید وکیل خودش باشد یعنی هر کسی باید آنقدر به قانون اشراف داشته باشد که بتواند به کارهای قانونی خودش تا حدی رسیدگی کند. پس از فارغ التحصیلی وقتی برای آزمون وکالت آماده می شدم از هر فرصتی استفاده می کردم تا بتوانم خودم را در مکانیکی شغلی که از کودکی به آن علاقه داشتم محک بزنم. قرار شد تا زمان برگزاری آزمون وکالت در مکانیکی مشغول باشم و یاد بگیرم تا بعد از سه ماه تصمیم بزرگ زندگی ام را بگیرم. اینکه ببینم می توانم در این شغل که شرایط خاصی دارد دوام بیاورم یا اینکه فقط از دور برایم جذاب است. سرانجام به این نتیجه رسیدم مکانیکی پر از هیجان است و این همان چیزی است که به دنبالش بودم چون هر لحظه ای که در تعمیرگاه هستم نکته جدیدی یاد می گیرم. به اعتقاد من این حرفه مثل اقیانوس می ماند که انتهایش مشخص نیست.»

اولین زنان مکانیک
واکنش کسانی که برای تعمیر ماشین به مکانیکی می آیند و دختر آچار به دست را می بینند هم جالب است. کیانا از واکنش مردم خاطرات جالبی دارد و می گوید:«روزهای اولی که در گاراژ مشغول کار بودیم زن میانسالی با سرعت داخل آمد و نگاه معناداری به ما کرد. من و نیلوفر گفتیم حتماً می خواهد به حضور ما در این فضا اعتراض کند و کنایه بزند که این کار کار دخترانه نیست و شما به جای آچار باید کفگیر و ملاقه به دست بگیرید و… اما برعکس تصورمان با مهربانی گفت:«آفرین به غیرت شما دخترها؛ پسر من که در خانه خواب است!» اما یکی دیگر از روزها وقتی یک راننده زن برای تعمیر ماشینش به گاراژ ‎آمد با وجود اینکه مطمئن بود ما هم جزو تعمیرکاران هستیم اما سعی می کرد طرف صحبتش را مردان مکانیک گاراژ قرار دهد. البته به نظرم در همین چند سال اخیر مشاغل زنانه یا فقط مردانه دیگر تعریفی ندارد. در شغل هایی مانند مکانیکی با پیشرفت فناوری حتی ابزارهایی که به دست می گیریم هم نیاز به قدرت مردانه ندارند و همین موضوع باعث شده کار در گاراژ بیشتر از قبل مورد توجه زنان قرار گیرد. زنان زیادی هستند که می خواهند مکانیک شوند و چون خیلی ها به من و نیلوفر لقب اولین زنان مکانیک داده اند و ما را می شناسند مدام از ما مشاوره می گیرند. بسیاری هم پیشنهاد داده اند این حرفه را آموزش دهیم. برای همین تصمیم گرفتیم بخشی از گاراژ را برای آموزش و برگزاری کارگاه های تعمیر و مراقبت از خودرو راه اندازی کنیم. این کارگاه اوایل فقط برای زنان برگزار می شد اما با استقبالی که زنان و مردان داشتند تصمیم بر این شد فارغ از جنسیت و سن این کارگاه ها را به دو شکل برگزار کنیم؛ یکی برای افرادی که می خواهند مباحث تعمیر و نگهداری ماشین خودشان را یاد بگیرند و یکی برای کسانی که می خواهند وارد این حرفه شوند.»
یاراحمدی بعد از یاد گرفتن فوت و فن تعمیر ماشین های ایرانی چند سالی است تمرکزش را روی تعمیر خودروهای خارجی گذاشته است. به گفته او شرایط کار در گاراژ تعمیرات خودرو سختی هایی دارد اما چون عاشق کارش است سختی ها هم برایش طعم شیرین دارند و می گوید:«برای تحقق آرزوی کودکی ام همیشه فکر می کردم باید به تعمیرگاهی بروم و مدتی شاگردی کنم چون بیشتر مکانیک ها از شاگردمکانیکی شروع کرده اند. در ابتدای کار با ناملایمت هایی از طرف برخی از مشتری ها و همکاران مواجه می شدم اما توجهی نمی کردم چون انگیزه و اشتیاقم به کار خیلی بیشتر از مشکلات بود.»

مکانیک ها دلشان دریاست
یاراحمدی به ویژگی های این شغل اشاره می کند و معتقد است مکانیکی انسان را صبور می کند:«کسی که در مکانیکی کار می کند در نهایت به انسانی صبور و سازنده تبدیل می شود چون مکانیک ها صورت مسأله را پاک نمی کنند بلکه تلاش می کنند با صبوری علت مشکل را پیدا کنند و برایش راهکاری بیابند. مکانیک ها وقتی کارشان را به خوبی انجام می دهند به خاطر صبوری و ذهن سازنده ای که دارند از نتیجه کار لذت می برند. معروف است که مکانیک ها دل شان دریاست. می دانم که کمتر دختری تجربه همکاری با مکانیک ها را دارد و نمی داند مکانیکی و گاراژها برخلاف ظاهرشان و باور خیلی ها فضایی امن دارد و تا در این فضا کار نکنی نمی دانید اکثر کسانی که وارد این حرفه می شوند پولدار نبودند و نیستند اما انسانیت و مردانگی شان خیلی زیاد است.»

کسانی که جا نمی زنند
«وقتی صحبت از شرایط سخت می شود افراد به دو دسته تقسیم می شوند؛ افرادی که با آغوش باز آن را می پذیرند به آن به چشم یک فرصت تازه نگاه می کنند و کسانی که جا می زنند و نمی توانند خودشان را با شرایط جدید وفق دهند.» این را علی بابایی راد مدیر یا همان اوستای مکانیکی می گوید؛ کسی که معتقد است زنان ذهن قوی و خوبی برای مکانیکی دارند. او می گوید: «۱۵ سال می شود در این حرفه فعالیت می کنم. تا قبل از اینکه کیانا یاراحمدی برای کار به مجموعه ما بیاید دو مکانیک زن دیگر برای یاد گرفتن مکانیکی اینجا آمدند اما سختی کار را که دیدند دوام نیاوردند اما کیانا هدف دارد. این حرفه از قدیم مردانه محسوب می شده اما یک جا باید این استارت می خورد. به نظرم زن ها ذهن خوبی برای این شغل دارند اما به این بستگی دارد که خودشان هم فشارهای کار را بپذیرند و بتوانند به صورت دائم آچار و جعبه بکس و…  را به دست گیرند. این دختر گزینه خوبی برای خودش انتخاب کرد و با اینکه خیلی از مسائل روی انتخابش تأثیرگذار بود اما کم نیاورد و موفق شد.»

آوازه جهانی مکانیک های ایرانی
تفاوت زیادی بین تعمیر ماشین و تعویض قطعات وجود دارد؛ تفاوتی که باعث شده مکانیک های ایرانی به دلیل نبوغ در عیب یابی و تعمیر شهرت جهانی پیدا کنند. کیانا با اشاره به این موضوع می گوید:«در بیشتر کشورهای دنیا از امریکا گرفته تا آلمان که تکنولوژی برتر خودروسازی دنیا را دارند یا ژاپن که خودروهایش شهرت جهانی دارد ماشین را تعمیر نمی کنند و معتقدند خودرویی که خراب شده باید تعویض شود و تعمیر آن فقط وقتشان را می گیرد اما در کشور ما اولویت با تعمیر ماشین است و برای همین مکانیک های ایرانی را در دنیا خیلی قبول دارند چون فوت و فن همه خودروها را می دانند.»

*بازنشر مطالب دیگر رسانه ها در دکتر نانو به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان می باشد.

پایان خبر دکتر نانو