یادگیری ریاضی برای کودکان
ریاضی از آن دسته دروسی است که خیلی از کودکان به یادگیری آن علاقه ندارند. یکی از دلایلی که ریاضی برای بچه ها درس سختی به حساب می آید، این است که آموزش ریاضی برای کودکان جذابیتی ندارد. اگر بازی و دیگر روش های خلاقانه را به آموزش ریاضی اضافه کنیم، جذابیت آن را برای کودکان افزایش می دهیم و راحت تر آموزش ریاضی به کودکان را پیش می بریم. لباس انا السا می تواند هدیه ای زیبا برای تولد کودک دلبندتان باشد.
مهارت ریاضی کودکان در آنچه در مدرسه یاد می گیرند خلاصه نمی شود، بلکه بسیاری از چیزهایی که در روزمره از آن استفاده می کنیم مانند حل مسایل یا استفاده از چپ و راست و جهت های جغرافیایی، به درک ریاضی مربوط است.
به همین خاطر است که باید سعی کنید به عنوان والدین کودکان این دانش را به کودک یاد دهید. در این مقاله به شما کمک می کنیم تا روش های خلاقانه آموزش ریاضی به کودکان را یاد بگیرید.
نکته: درصورتی که نمی دانید فرزند شما در هر سن باید چه چیزهایی را در زمینه ریاضی بلد باشد؛ در انتهای این مقاله یک لیست از مهارت های ریاضی کودکان در سنین مختلف قرار داده شده است. در ادامه با هم هریک از مهارت های ریاضی را شناخته و برای آن ها روش های آموزشی خلاقانه پیشنهاد می کنیم:
18 روش آموزش انواع مهارت ریاضی به کودکان
روش های زیر راه هایی را نشان می دهد که می توانید با ایجاد کنجکاوی طبیعی در کودک و تفریح با هم، به او در یادگیری مهارت های اولیه ریاضی کمک کنید. به علاوه ب را به شما پیشنهاد می کنیم که برای تقویت مهارت های ریاضی کودکان بخش های جذاب و مختلفی دارد.
همچنین استفاده از مقاله و بازی های آموزش داده شده در را برای دیدن راهکار و بازی های متنوعی ریاضی دیگر، توصیه می کنیم.
اول. شناخت اعداد
شناخت اعداد از آن دسته مهارت هایی است که باید تا قبل از مدرسه به کودکان یاد دهید. برای دیدن بازی های شمارش کودکان به مراجعه کنید.
1- نقاشی اعداد
در این روش آموزش اعداد به کودکان کافیست تا چند شی رنگی را در مقابل کودک بگذارید. (مثلا 5 تکه کاغذ رنگی سبز، 2 تکه قرمز، یک تکه سفید و…. ) در کنار این اشیا روی یک برگه اعداد مختلف را بزرگ بنویسید. کودک باید تعداد هر رنگ از کاغذ رنگی ها را بشمارد و بعد با استفاده از رنگ انگشتی عدد موجود را به همان رنگ در بیاورد. مثلا عدد یک را سفید و عدد 5 را سبز کند.
دوم. شمارش اعداد (از یک، برعکس یا چندچندتا)
شمردن از همان مهارت هایی است که کودکان باید آن را تا قبل از شروع مدارس یاد بگیرند. درمورد روش های آموزش اعداد به کودکان مفصلا در مقاله لینک داده شده، صحبت کرده ایم اما در این مقاله هم مروری داریم.
2- شمارش را به بخشی از زندگی تبدیل کنید.
در طول یادگیری شمارش، باید کودکان متوجه کرد که شمارش کاری عمومی است و همه جا استفاده می شود. برای این کار وقتی از کودک کمک می گیرید تا میوه بشویید، میوه ها را بشمارید.
3- همه چیز را بشمارید.
هرچیزی که در اطراف شما و در محیط قرار دارد را می توانید بشمارید. مثل موارد زیر:
اشیا: انگشتان دست و پا، غذا، میوه، اسباب بازی ها، اجسام در طبیعت مثل، سنگ ها، برگ ها، شاخه ها، لباس ها، لوازم آشپزخانه و درپوش های بطری.
حرکات: شمارش پله ها در حین رفت و آمد، تعداد دست زدن، تعداد بغل ها، تعداد بپر بپرها، و تعداد استفاده از وسایل در زمین بازی.
نکته: حین آموزش شمردن به کودکان از مقادیر کم شروع کنید، مثلا در ابتدا فقط 1 و 2 را بشمارید و سپس به تدریج اعداد دیگر را اضافه کنید.
سوم. درک اندازه و اندازه گیری
مفاهیمی مثل طول، قد و وزن یک شی، یا حتی زمان به ریاضیات ربط دارند. برای آموزش این مفهوم از حدود دوسالگی وقتی مشغول پخت کیک برای فرزندتان هستید؛ با نشان دادن مقدار شکر و آرد لازم به وسیله ی یک فنجان مفهوم اندازه و وزن را به او معرفی کنید.
4- تقویم را به کودک یادآوری کنید.
از یک تقویم برای صحبت در مورد تاریخ، روز هفته و آب و هوا استفاده کنید. تقویم ها شمارش ، توالی ها و الگوها را تقویت می کنند. با گفتن در مورد هوای سرد و پرسیدن از کودک خود، مهارت های تفکر منطقی ایجاد کنید. برای مثال بپرسید: وقتی هوا سرد است چه می پوشیم؟ این کار کودک شما را تشویق می کند که بین هوای سرد و لباس گرم ارتباط برقرار کند.
5- چی، چه اندازه ای است؟
به اندازه اشیای موجود در جهان پیرامون خود توجه کنید.
مثال: این کتاب صورتی بزرگترین کتاب ماست. کتاب جیبی آبی کوچکترین کتاب ماست.
از کودک خود بخواهید در مورد اندازه خودش نسبت به اشیا دیگر فکر کند ( مثال: آیا زیر میز جا می شوی؟ زیر صندلی؟ من چطور؟).
6- از شکل ها کمک بگیرید.
با کودک خود در مورد هر شکلی صحبت کنید. اشکال موجود در اطراف را بررسی کنید. رنگ ها را توصیف کنید. از کودک خود بخواهید “روی دایره بپرد” یا “روی شکل قرمز بپرد”.
در کل به اشکال و رنگ های مختلفی که در طول روز می بینید اشاره کنید. هنگام پیاده روی، ممکن است یک علامت مثلث شکل را نشانش دهید که زرد است. در داخل یک فروشگاه ممکن است یک تابلوی مستطیل شکل را نشانش دهید که قرمز است. زمانی که بچه ها لباس کاراکتر کارتونی مورد علاقه ی خود را به تن می کنند، احساس قدرتمند بودن می کنند و اعتماد به نفس آن ها به میزان چشمگیری بالا می رود.
چهارم. شناسایی کمیت (بیشتر و کمتر و مساوی)
یاد دادن مفهوم هم تعدادی یا بیشتر و کمتر بودن اشیا از مفاهیم پایه ریاضی است که با استفاده از روش های زیر قابل آموزش است:
این مفهوم در روزمره نیز بسیار پرکاربرد است. مثلا وقتی شما دوشکلات با اندازه مختلف به کودک نشان می دهید، کودک باید بتواند شکلات بزرگتر را انتخاب کند.
7- آشپزی کنید!
کودکان خردسال می توانند به پر کردن، هم زدن و ریختن کمک کنند. از طریق این فعالیت ها، کودکان به طور طبیعی مفهوم اندازه گیری، افزودن و تخمین را می آموزند.
پنجم. درک فضایی
درک فضا، شکل، اندازه، موقعیت، جهت و حرکت در این دسته از آموزش ها می آید و با استفاده از روش های زیر قابل تقویت است:
8- قدم بزنید
پیاده روی به کودکان فرصت های زیادی برای مشاهده و مقایسه می دهد.حین پیاده روی می توانید هرکدام از مهارت های زیر را با استفاده از سوالات روبرویش به کودک بیاموزید:
اندازه– کدام سنگ بزرگتر است؟
ارزیابی– چند بذر پیدا کردیم؟
شباهت ها و تفاوت ها– آیا اردک مانند خرگوش دارای خز است؟
دسته بندی– آیا می توانی تعدادی برگ قرمز پیدا کنیی؟
تخمین فاصله– آیا پارک نزدیک خانه ماست یا خیلی دور؟
شمارش– بگذار ببینیم چند قدم را باید برداریم تا به کنج دیوار برسیم.
9- آدرس ما کجاست؟
با کودک 3 ساله خود، شروع به آموزش آدرس و شماره تلفن خانه خود کنید. با کودک خود در مورد چگونگی پلاک داشتن هر خانه و اینکه خانه یا آپارتمان شما یکی از این مجموعه هاست و هرکدام شماره خود را دارند با او صحبت کنید.
ششم. درک شکل و الگوها
الگوها چیزهایی هستند (اعداد، اشکال، تصاویر) که به روشی منطقی تکرار می شوند. با استفاده از الگوها، کودک می تواند رفتار بعدی را حدس بزند. درک شب و روز و اینکه وقتی تاریک است می خوابیم، از اولین مراحل یادگیری این موضوع است.
10- بازی های دسته بندی
به کودکان اجازه دهید ماکارانی خام، دانه ها، انواع مختلف غلات خشک یا تکه های کاغذ را براساس اندازه، رنگ و چیزهای دیگر دسته بندی کنند.
هفتم. حل مسیله
توانایی تفکر برای حل مسایل روزمره ای که می تواند بیش از یک پاسخ داشته باشد، در این بخش می آید. تقویت حل مسیله یعنی کودک یاد بگیرد تا با استفاده از مهارت های مختلف، یک پاسخ منطقی پیدا کند.
11- بازی های لمسی را فراموش نکنید.
اشکالی مثل دایره، مربع و مثلث را بر روی یک مقوای محکم برش دهید. بگذارید فرزندتان شکل را با چشمان باز و سپس بسته آن ها را لمس کند. این بازی را از حدود یکسالگی می توانید انجام دهید.
هشتم. اعمال ریاضی
جمع، تفریق، ضرب و تقسیم از موضوعاتی است که با شروع مدرسه رفتن کودک باید آن ها را یاد بگیرد. اما اگر فرزند شما با یادگیری این اعمال به روش سنتی ارتباط برقرار نمی کند می توانید از روش های زیر کمک بگیرید:
نکاتی درباره چگونگی آموزش جمع و تفریق به کودکان
بعد از اینکه کودک شما شمارش را به خوبی یاد گرفت، نوبت آن است که جمع و تفریق را بیاموزد. در وعده های غذایی یا در هنگام خوردن میان وعده هایی مثل میوه، می توانید این تمارین را با کودک خود انجام دهید.
12- جمع و تفریق در خانه را فراموش نکنید.
به عنوان مثال، زمانی که کودکتان میوه ای از شما طلب می کند، آن میوه را به چند تکه تقسیم کنید و سپس درون بشقاب او بگذارید. بعد از خوردن چند تکه می توانید تمرینی برای تفریق با او انجام دهید و تعداد را از او بپرسید. با اضافه کردن تکه های بیشتر به بشقاب او نیز می توانید تمرینی برای عمل جمع انجام دهید.
پختن برنج یک روش طبیعی دیگر برای آموزش ریاضی است. با اندازه گیری پیمانه ها، می توانید عمل جمع را به خوبی به کودکان خود آموزش دهید. علاوه بر این کودکان یاد می گیرند که اندازه می تواند در مزه ی نهایی اثر بگذارد و غذا را خوشمزه تر کند. خرید لباس زورو در سال های اخیر بسیار افزایش یافته و می توان نتیجه گرفت که روز به روز ب تعداد علاقه مندان این شخصیت کارتونی افزوده می شود
همانطور که شما مدل های جمع و تفریق را در موقعیت های مختلف تنظیم می کنید، فرزندان شما هم یاد می گیرند که در موقعیت های بیشتری سوالات ریاضی خود را بپرسند. و همین روند باعث می شود که هم به ریاضی علاقمند شوند و هم روند بهتری را در پیش بگیرند.
13- آموزش جمع و تفریق در پارک
زمین بازی گنجینه ای از فرصت های آموزشی برای کودکان است.وقتی کودکتان از نردبان سرسره بالا می رود و چند پله را پشت سر می گذارد، از او بپرسید: «چند پله دیگر برای رسیدن به بالا لازم است؟»