کدام گیاهان اکسیژن بیشتری تولید می کنند؟
تا حالا به این فکر کردی که هوایی که نفس می کشی از کجا میاد؟ خب معلومه از گیاه ها! ولی صبر کن همه ی گلهای آپارتمانی که مثل هم نیستن! بعضی هاشون انگار قهرمان اکسیژن سازی ان و بعضی هاشون هم دارن آروم آروم کار خودشونو می کنن. اصلا تا حالا فکر کردی کدوم گیاه ها توی خونه یا محل کارت مثل یه دستگاه تصفیه هوای طبیعی بیشتر به دادت می رسن؟

تو این مقاله قراره با هم یه سفر هیجان انگیز به دنیای گیاهان اکسیژن ساز داشته باشیم. نه خبری از اصطلاحات قلمبه سلمبه ست نه درس های حوصله سربر. فقط یه گپ خودمونی و دوستانه! می خوایم بفهمیم کدوم گیاه ها واقعا نفس خونه ت رو تازه می کنن و چطور می تونیم ازشون توی زندگی روزمره مون استفاده کنیم. آماده ای که ریه هات رو پر از هوای پاک کنی و یه نفس راحت بکشی؟ پس بزن بریم!
چرا باید به فکر اکسیژن خونه مون باشیم؟ (و ربطش به گیاه ها چیه؟)
بیا یه لحظه تصور کن توی یه اتاق در بسته بدون هیچ پنجره ای گیر افتادی. کم کم هوا سنگین می شه احساس خستگی می کنی و انگار نفس کم میاری درسته؟ حالا فکر کن خونه ت محل کارت یا حتی ماشینت یه جورایی مثل همون اتاق در بسته باشه. شاید پنجره ها باز باشن ولی آلودگی هوا گرد و غبار مواد شیمیایی توی وسایل خونه و خیلی چیزای دیگه کیفیت هوای محیط رو پایین میارن.
اینجاست که گیاه ها مثل یه سوپرقهرمان وارد ماجرا می شن! گیاهان با فرآیند فتوسنتز دی اکسید کربن (همون چیزی که ما بازدم می کنیم و توی هوای آلوده زیاده) رو می گیرن و به جاش اکسیژن خالص تحویل میدن. انگار یه دستگاه تصفیه هوای طبیعی داری که ۲۴ ساعته داره کار می کنه بدون اینکه نیاز به برق داشته باشه یا صدای آزاردهنده ای تولید کنه!
اکسیژن کافی توی خونه چه فرقی به حال ما می کنه؟ خیلی فرق می کنه! وقتی اکسیژن خونمون کم باشه احساس خستگی سردرد گیجی و حتی مشکلات تنفسی سراغمون میاد. اما وقتی هوای خونه پر از اکسیژن باشه :
- انرژی مون بیشتر می شه : انگار یه شارژ حسابی گرفتیم!
- تمرکزمون بالا میره : دیگه خبری از حواس پرتی و گیجی نیست.
- خوابمون بهتر می شه : یه خواب راحت و عمیق کل روزمون رو می سازه.
- سیستم ایمنی بدنمون قوی تر می شه : کمتر مریض می شیم و سرحال تر می مونیم.
- حتی پوستمون شاداب تر می شه! اکسیژن معجزه می کنه باور کن!
پس دیگه فقط بحث زیبایی خونه نیست بحث سلامتی و کیفیت زندگی مونه. گیاه ها فقط دکور نیستن دوستای صمیمی ریه های ما هستن!
فتوسنتز به زبان آدمیزاد : گیاها چطوری اکسیژن تولید می کنن؟
شاید اسم فتوسنتز یه کم ترسناک به نظر برسه ولی اصلا پیچیده نیست. بذار برات مثل یه آشپزی گیاهی توضیح بدم!
تصور کن گیاه یه آشپز کوچولوئه که توی برگ هاش یه کارگاه آشپزی راه انداخته. مواد اولیه این آشپزی چیه؟
- نور خورشید : مثل اجاق گاز انرژی لازم برای پخت و پز رو تامین می کنه.
- آب : مثل همه آشپزها گیاه هم به آب نیاز داره. از طریق ریشه هاش آب رو از خاک می گیره.
- دی اکسید کربن : همون هوای دودی و آلوده ای که گفتیم. گیاه اینو از طریق برگ هاش از هوا می گیره.
حالا آشپز کوچولوی ما این مواد اولیه رو با هم مخلوط می کنه و توی یه فرآیند جادویی به اسم فتوسنتز تبدیلشون می کنه به دو چیز :
- قند (گلوکز) : این قند غذای گیاهه! گیاه ازش انرژی می گیره و رشد می کنه.
- اکسیژن : این همون محصول جانبی خوشمزه ست که گیاه به ما هدیه می ده! گیاه اکسیژن رو از طریق برگ هاش وارد هوا می کنه و ما هم با کمال میل نفسش می کشیم!
به همین سادگی! گیاها با استفاده از نور خورشید آب و دی اکسید کربن هم برای خودشون غذا درست می کنن هم هوای خونه مون رو تمیز و پر از اکسیژن می کنن. واقعا موجودات شگفت انگیزی هستن!
عوامل موثر بر میزان اکسیژن سازی گیاهان : همه چی به نور و آب ختم نمی شه!
خب فهمیدیم که گیاها فتوسنتز می کنن و اکسیژن تولید می کنن. ولی این وسط یه نکته ظریف هست : همه ی گیاها به یه اندازه اکسیژن تولید نمی کنن! انگار بعضی آشپزا دست پختشون بهتره و غذاهای خوشمزه تری می پزن!
چند تا عامل مهم هست که روی میزان اکسیژن سازی گیاهان تاثیر می ذاره :
-
نور :
نور خورشید سوخت اصلی فتوسنتزه. هرچی نور بیشتر باشه فتوسنتز بیشتر اکسیژن بیشتر! البته بعضی گیاها به نور کم هم راضی ان ولی برای اکسیژن سازی حداکثری نور کافی خیلی مهمه.
-
آب :
آب هم یکی دیگه از مواد اولیه فتوسنتزه. کم آبی باعث می شه گیاه پژمرده بشه و فتوسنتز کمتری انجام بده. البته زیاده روی در آبیاری هم خوب نیست و می تونه ریشه ها رو خفه کنه! باید تعادل رو رعایت کرد.
-
دی اکسید کربن :
هرچی دی اکسید کربن بیشتر باشه گیاه بیشتر می تونه فتوسنتز کنه و اکسیژن تولید کنه. البته نه اینکه بریم توی خونه پر دی اکسید کربن کنیم! همون هوای معمولی خونه که معمولا دی اکسید کربن بیشتری نسبت به هوای بیرون داره برای گیاها کافیه.
-
دما :
گیاها هم مثل ما آدما توی دمای معتدل بهتر کار می کنن. دمای خیلی بالا یا خیلی پایین می تونه فتوسنتز رو کند کنه. دمای معمولی خونه (بین ۱۸ تا ۲۵ درجه سانتیگراد) برای بیشتر گیاهان مناسبه.
-
نوع گیاه :
این خیلی مهمه! بعضی گیاها ذاتا اکسیژن سازهای قوی تری هستن. مثلا گیاهان برگ پهن سطح بیشتری برای جذب نور و دی اکسید کربن دارن و معمولا اکسیژن بیشتری تولید می کنن. در ادامه مقاله با این قهرمان های اکسیژن ساز بیشتر آشنا می شیم.
-
سن گیاه :
گیاهان جوان معمولا اکسیژن سازی بیشتری نسبت به گیاهان پیر دارن. انگار انرژی بیشتری دارن و با قدرت بیشتری فتوسنتز می کنن. البته گیاهان بالغ هم همچنان اکسیژن تولید می کنن ولی شاید نه به اندازه جوون ترها.
-
اندازه گیاه :
هرچی گیاه بزرگتر باشه برگ های بیشتری داره و سطح فتوسنتزش بیشتره. پس گیاهان بزرگتر معمولا اکسیژن بیشتری تولید می کنن. البته فضای خونه رو هم باید در نظر گرفت! شاید یه عالمه گیاه کوچیک به اندازه یه گیاه بزرگ اکسیژن تولید کنن.
-
سلامت گیاه :
یه گیاه سالم و سرحال خیلی بهتر از یه گیاه مریض و پژمرده اکسیژن تولید می کنه. مراقبت از گیاهان تغذیه مناسب جلوگیری از آفات و بیماری ها همه شون توی میزان اکسیژن سازی گیاه تاثیر دارن.
پس چی شد؟ برای اینکه گیاهانت بهترین عملکرد اکسیژن سازی رو داشته باشن باید به نور آب دما و از همه مهم تر انتخاب نوع گیاه دقت کنیم. نگران نباش توی قسمت های بعدی مقاله کلی گیاه اکسیژن ساز عالی بهت معرفی می کنم که می تونی به راحتی توی خونه ت ازشون نگهداری کنی.
قهرمان های اکسیژن ساز : کدوم گیاها هوای خونه ت رو زیر و رو می کنن؟
خب رسیدیم به قسمت جذاب ماجرا! می خوایم با سوپر استارهای اکسیژن ساز دنیای گیاهان آشنا بشیم. این گیاها نه تنها خوشگلن و به خونه ت حس و حال تازه ای می دن بلکه مثل یه تیم حرفه ای شبانه روز دارن هوای خونه ت رو تصفیه می کنن و اکسیژن خالص تحویل می دن!
بیا با هم چند تا از این قهرمان ها رو بشناسیم :
-
گیاه مار (Sansevieria trifasciata) :
بهش می گن “گیاه اتاق خواب“! چرا؟ چون برعکس بیشتر گیاهان که شب ها دی اکسید کربن آزاد می کنن گیاه مار شب ها اکسیژن تولید می کنه! فوق العاده ست نه؟ نگهداریش هم خیلی راحته نور کم و آبیاری کم رو دوست داره. یه انتخاب بی نظیر برای اتاق خواب و کسایی که وقت زیادی برای نگهداری گیاه ندارن.
- نکته باحال : گیاه مار سموم فرمالدئید و بنزن رو هم از هوا جذب می کنه! یه پاک کننده ی همه فن حریف!
-
پتوس (Epipremnum aureum) :
بهش می گن “شیطان جهنمی“! نگران نشو اصلا شیطانی نیست! فقط خیلی مقاومه و تقریبا توی هر شرایطی زنده می مونه. نور کم آبیاری کم حتی کم توجهی رو هم تحمل می کنه! پتوس هم اکسیژن ساز خوبیه و هم سموم هوا رو جذب می کنه. می تونی بذاریش توی گلدون آویز روی قفسه یا حتی توی آب نگهداریش کنی!
- نکته باحال : پتوس خیلی سریع رشد می کنه و می تونه خونه ت رو حسابی سرسبز کنه!
-
آلوئه ورا (Aloe vera) :
هم گیاه زیباییه هم خواص درمانی داره هم اکسیژن ساز خوبیه! آلوئه ورا نور زیاد رو دوست داره و به آبیاری کم نیاز داره. ژل داخل برگ هاش برای سوختگی بریدگی و خیلی مشکلات پوستی دیگه عالیه. داشتن یه آلوئه ورا توی خونه هم اکسیژن خونه ت رو تامین می کنه هم یه داروخونه ی کوچیک خونگی داری!
- نکته باحال : آلوئه ورا سموم فرمالدئید و بنزن رو هم از هوا جذب می کنه و هوا رو تصفیه می کنه!
-
نخل شامادورا (Chamaedorea elegans) :
یه نخل کوچولو و جمع وجور که برای آپارتمان ها عالیه! نخل شامادورا نور کم رو دوست داره و به آبیاری متوسط نیاز داره. هم اکسیژن ساز خوبیه هم رطوبت هوا رو افزایش می ده و هم سموم هوا رو جذب می کنه. یه انتخاب شیک و کاربردی برای پذیرایی اتاق کار و هر جای دیگه خونه.
- نکته باحال : نخل شامادورا سموم فرمالدئید بنزن و تری کلرواتیلن رو از هوا جذب می کنه!
-
گل عنکبوتی (Chlorophytum comosum) :
یه گیاه آویز دوست داشتنی با برگ های سبز و سفید راه راه. گل عنکبوتی نور متوسط رو دوست داره و به آبیاری متوسط نیاز داره. هم اکسیژن ساز خوبیه هم نگهداریش راحته و هم خیلی سریع بچه گیاه تولید می کنه! می تونی یه گلدون گل عنکبوتی بخری و بعد از مدتی کلی گیاه کوچولو داشته باشی و خونه ت رو پر از اکسیژن کنی!
- نکته باحال : گل عنکبوتی سموم فرمالدئید زایلن و مونوکسید کربن رو از هوا جذب می کنه! یه پاک کننده ی قوی هوا!
-
سرخس بوستون (Nephrolepis exaltata) :
یه گیاه کلاسیک و زیبا با برگ های پرپشت و آویز. سرخس بوستون نور متوسط و رطوبت بالا رو دوست داره. اکسیژن ساز خیلی خوبیه و رطوبت هوا رو هم افزایش می ده. برای حمام آشپزخانه و جاهایی که رطوبت هوا کمه عالیه. البته نگهداریش یه کم سخت تر از بقیه گیاهاست و نیاز به توجه بیشتری داره.
- نکته باحال : سرخس بوستون سموم فرمالدئید و زایلن رو از هوا جذب می کنه و هوا رو تصفیه می کنه!
-
سانسوریا مهتابی (Sansevieria cylindrica) :
یه مدل خاص و مدرن از سانسوریا با برگ های لوله ای و استوانه ای. سانسوریا مهتابی مثل بقیه سانسوریاها نگهداری راحتی داره نور کم و آبیاری کم رو دوست داره و شب ها اکسیژن تولید می کنه! یه انتخاب شیک و کم دردسر برای خونه های مدرن.
- نکته باحال : سانسوریا مهتابی سموم فرمالدئید و بنزن رو هم از هوا جذب می کنه و هوا رو تصفیه می کنه!
-
فیکوس بنجامین (Ficus benjamina) :
یه درختچه زیبا و مقاوم با برگ های براق و ریز. فیکوس بنجامین نور زیاد و آبیاری منظم رو دوست داره. اکسیژن ساز خوبیه و هم رطوبت هوا رو افزایش می ده. برای پذیرایی و جاهای بزرگ خونه مناسبه. البته یه کم حساسه و اگه جاش عوض بشه یا شرایط نگهداریش تغییر کنه ممکنه برگ هاش بریزه.
- نکته باحال : فیکوس بنجامین سموم فرمالدئید بنزن و تری کلرواتیلن رو از هوا جذب می کنه!
-
گیاه برگ قاشقی (Peperomia obtusifolia) :
یه گیاه کوچولو و جمع وجور با برگ های گوشتی و براق. برگ قاشقی نور متوسط و آبیاری متوسط رو دوست داره. هم اکسیژن ساز خوبیه هم نگهداریش راحته و هم خیلی متنوعه! انواع مختلفی داره با برگ های سبز ابلق قرمز و … یه انتخاب عالی برای میز کار قفسه کتاب و هر جای کوچیک خونه.
- نکته باحال : گیاه برگ قاشقی سموم فرمالدئید رو از هوا جذب می کنه!
-
دراسینا (Dracaena) :
یه خانواده بزرگ از گیاهان با برگ های رنگارنگ و زیبا. دراسیناها نور متوسط رو دوست دارن و به آبیاری متوسط نیاز دارن. اکسیژن سازهای خوبی هستن و سموم هوا رو هم جذب می کنن. انواع مختلفی دارن مثل دراسینا پرچمی دراسینا کامپکتا دراسینا رفلکسا و … می تونی چند تا دراسینا مختلف رو کنار هم بذاری و یه کلکسیون جذاب درست کنی!
- نکته باحال : دراسیناها سموم فرمالدئید بنزن تری کلرواتیلن و زایلن رو از هوا جذب می کنن!
اینا فقط چند تا از قهرمان های اکسیژن ساز بودن! گیاهان خیلی خیلی بیشتری هستن که می تونن هوای خونه ت رو تصفیه کنن و اکسیژن تولید کنن. مهم اینه که گیاهی رو انتخاب کنی که با شرایط خونه ت سازگار باشه و بتونی ازش به خوبی نگهداری کنی. در ادامه مقاله کلی نکته و راهکار بهت می گم که چطور گیاه مناسب خونه ت رو پیدا کنی و چطور ازش مراقبت کنی تا بهترین نتیجه رو بگیری.
اگر براتون سوال شده که آیا شیر برای گیاهان آپارتمانی مفید است حتما این مقاله را مطالعه بفرمائید.
چطور گیاه اکسیژن ساز مناسب خونه ت رو انتخاب کنی؟ (راهنمای قدم به قدم)
حالا که با قهرمان های اکسیژن ساز آشنا شدی شاید بگی خب حالا کدوم یکی رو انتخاب کنم؟ نگران نباش انتخاب گیاه مناسب اصلا کار سختی نیست. فقط کافیه چند تا نکته ساده رو در نظر بگیری :
- نور خونه ت رو بررسی کن : اولین قدم بررسی میزان نور خونه ت هست. کدوم قسمت های خونه نورگیرتره؟ کدوم قسمت ها نور کمتری داره؟ گیاهان به نورهای مختلفی نیاز دارن :
- نور زیاد : یعنی پنجره های رو به جنوب یا غرب که نور مستقیم خورشید رو دریافت می کنن. مثل آلوئه ورا فیکوس بنجامین.
- نور متوسط : یعنی پنجره های رو به شرق یا شمال که نور غیرمستقیم خورشید رو دریافت می کنن. مثل گل عنکبوتی برگ قاشقی دراسینا.
- نور کم : یعنی قسمت های دور از پنجره یا اتاق های شمالی که نور خیلی کمی دارن. مثل گیاه مار پتوس نخل شامادورا.
نکته : اگه خونه ت نور کافی نداره می تونی از لامپ های رشد گیاه استفاده کنی. این لامپ ها نور مصنوعی مورد نیاز گیاهان رو تامین می کنن و بهشون کمک می کنن فتوسنتز کنن و اکسیژن تولید کنن. - فضای خونه ت رو در نظر بگیر : دوم اینکه به فضای خونه ت نگاه کن. چقدر فضا داری؟ آیا می خوای گیاه رو روی میز بذاری روی قفسه آویزون کنی یا روی زمین؟ گیاهان اندازه های مختلفی دارن :
- گیاهان کوچک و جمع وجور : مثل برگ قاشقی آلوئه ورا گل عنکبوتی سانسوریا مهتابی. برای میز کار قفسه کتاب آپارتمان های کوچک عالی هستن.
- گیاهان متوسط : مثل پتوس نخل شامادورا سرخس بوستون دراسینا. برای گوشه اتاق روی پایه گلدان گلدان های آویز مناسبن.
- گیاهان بزرگ : مثل گیاه مار (انواع بزرگ) فیکوس بنجامین. برای پذیرایی اتاق های بزرگ فضاهای باز مناسبن.
نکته : می تونی چند تا گیاه کوچیک رو کنار هم بذاری و یه ترکیب جذاب درست کنی. یا یه گیاه بزرگ رو به عنوان نقطه کانونی توی خونه ت استفاده کنی. - سطح مهارت نگهداری گیاهت رو بسنج : سوم اینکه به خودت نگاه کن! چقدر وقت و حوصله برای نگهداری گیاه داری؟ آیا تجربه نگهداری گیاه داری یا تازه کاری؟ گیاهان به مراقبت های مختلفی نیاز دارن :
- گیاهان کم توقع و مقاوم : مثل گیاه مار پتوس آلوئه ورا سانسوریا مهتابی. برای کسایی که وقت کمی دارن یا تازه شروع کردن عالی هستن. به کم آبی کم نوری و کم توجهی مقاومن.
- گیاهان با توقع متوسط : مثل گل عنکبوتی برگ قاشقی نخل شامادورا دراسینا. به آبیاری منظم نور متوسط و توجه بیشتر نیاز دارن.
- گیاهان پردردسر و حساس : مثل سرخس بوستون فیکوس بنجامین. به رطوبت بالا نور مناسب آبیاری دقیق و توجه زیاد نیاز دارن. برای گیاه دوست های حرفه ای مناسبن.
نکته : اگه تازه کاری بهتره با گیاهان مقاوم و کم توقع شروع کنی. کم کم که تجربه ت بیشتر شد می تونی گیاهان حساس تر رو هم امتحان کنی. - سلیقه ت رو هم در نظر بگیر : آخر از همه سلیقه ی خودت رو هم فراموش نکن! کدوم گیاها رو بیشتر دوست داری؟ برگ های سبز رنگی بزرگ کوچیک آویز ایستاده؟ گیاهان تنوع خیلی زیادی دارن!
- گیاهان برگ سبز : مثل پتوس گیاه مار نخل شامادورا سرخس بوستون. یه حس آرامش و طبیعت به خونه می دن.
- گیاهان برگ رنگی : مثل دراسینا (برگ های قرمز صورتی زرد) برگ قاشقی (برگ های ابلق قرمز). یه حس شادابی و انرژی به خونه می دن.
- گیاهان آویز : مثل پتوس گل عنکبوتی سرخس بوستون. برای قفسه ها گلدان های آویز بالکن ها عالی هستن.
- گیاهان ایستاده : مثل گیاه مار سانسوریا مهتابی فیکوس بنجامین دراسینا. برای گوشه اتاق کنار مبلمان ورودی خونه مناسبن.
نکته : می تونی چند تا گیاه با سلیقه های مختلف رو با هم ترکیب کنی و یه باغچه کوچیک خونگی درست کنی!
با در نظر گرفتن این ۴ تا نکته به راحتی می تونی گیاه اکسیژن ساز مناسب خونه ت رو پیدا کنی. برو به یه گل فروشی گیاهان مختلف رو ببین اطلاعاتشون رو بخون از فروشنده سوال بپرس و گیاهی رو انتخاب کن که هم به خونه ت بیاد هم با سبک زندگی ت جور باشه و هم هوای خونه ت رو پر از اکسیژن کنه!
رازهای نگهداری از گیاهان اکسیژن ساز : چطور گیاهانت رو خوشحال و سرحال نگه داری؟
خب گیاه مورد علاقه ت رو خریدی و آوردی خونه. حالا نوبت به نگهداری ازش می رسه. نگران نباش نگهداری از گیاهان اکسیژن ساز اصلا سخت نیست. فقط کافیه چند تا نکته ساده رو رعایت کنی تا گیاهانت همیشه سبز و سرحال بمونن و بهترین عملکرد اکسیژن سازی رو داشته باشن :
- آبیاری درست : آبیاری مهم ترین بخش نگهداری از گیاهانه. نه کم آبی خوبه نه پر آبی. باید تعادل رو رعایت کرد. بهترین روش بررسی خاک قبل از آبیاریه. انگشتت رو تا عمق ۲-۳ سانتی متری توی خاک فرو کن. اگه خاک خشک بود یعنی وقت آبیاریه. اگه هنوز مرطوب بود صبر کن تا خاک خشک تر بشه.
- نکته : نوع گیاه فصل سال و دمای خونه روی نیاز آبی گیاه تاثیر می ذارن. تو فصل های گرم و خشک گیاها به آبیاری بیشتری نیاز دارن. تو فصل های سرد و مرطوب آبیاری رو کمتر کن.
- نکته : از آب ولرم و بدون کلر برای آبیاری استفاده کن. آب سرد و آب کلردار می تونه به ریشه های گیاه آسیب برسونه.
- نکته : آبیاری رو آروم و یکنواخت انجام بده تا آب به همه جای خاک برسه. بعد از آبیاری زیر گلدونی رو چک کن و آب اضافی رو خالی کن. مونده آب توی زیر گلدونی باعث پوسیدگی ریشه ها می شه.
- نور مناسب : نور غذای گیاهه! همونطور که گفتیم گیاهان به نورهای مختلفی نیاز دارن. محل مناسبی رو برای گیاهت انتخاب کن که نور مورد نیازش رو تامین کنه.
- نکته : اگه گیاهت نور کافی دریافت نکنه برگ هاش رنگ پریده می شن ساقه هاش دراز و ضعیف می شن و رشدش کند می شه. اگه گیاهت نور زیادی دریافت کنه برگ هاش می سوزن و خشک می شن.
- نکته : گیاهان رو هر چند وقت یه بار بچرخون تا همه قسمت هاشون نور یکسان دریافت کنن.
- خاک مناسب : خاک خونه ی گیاهه! خاک مناسب مواد مغذی و زهکشی خوب رو برای گیاه فراهم می کنه. برای هر گیاه خاک مخصوص خودش رو استفاده کن. خاک های گلدانی آماده توی گل فروشی ها هستن که برای بیشتر گیاهان مناسبن.
- نکته : هر ۱-۲ سال یه بار خاک گلدون رو عوض کن تا مواد مغذی خاک تازه بشه و زهکشی خاک بهتر بشه.
- نکته : ته گلدون یه لایه سنگریزه یا پوکه معدنی بریز تا زهکشی خاک بهتر بشه و آب اضافی به راحتی خارج بشه.
- کوددهی : کود غذای کمکی گیاهه! کوددهی به گیاه کمک می کنه قوی تر و سرحال تر بمونه و اکسیژن بیشتری تولید کنه. از کودهای مخصوص گیاهان آپارتمانی استفاده کن و طبق دستور روی بسته بندی کوددهی رو انجام بده.
- نکته : تو فصل های رشد (بهار و تابستان) کوددهی رو بیشتر کن. تو فصل های استراحت (پاییز و زمستان) کوددهی رو کمتر کن یا قطع کن.
- نکته : زیاده روی در کوددهی می تونه به گیاه آسیب برسونه. همیشه طبق دستور روی بسته بندی کوددهی رو انجام بده.
- رطوبت مناسب : بعضی گیاها رطوبت هوا رو دوست دارن. مخصوصا تو فصل های خشک زمستون که هوای خونه گرم و خشکه. برای افزایش رطوبت هوا می تونی :
- غبارپاشی : برگ های گیاه رو با آب اسپری کن. این کار رو صبح ها انجام بده تا برگ ها تا شب خشک بشن.
- جزیره : یه زیر گلدونی بزرگتر از گلدون اصلی بردار توش سنگریزه بریز و آب بریز. گلدون رو روی سنگریزه ها بذار طوری که ته گلدون با آب تماس نداشته باشه. تبخیر آب از سنگریزه ها رطوبت اطراف گیاه رو افزایش می ده.
- دستگاه بخور : اگه هوای خونه ت خیلی خشکه می تونی از دستگاه بخور استفاده کنی.
- تمیز کردن برگ ها : برگ های گیاه رو هر چند وقت یه بار با یه دستمال مرطوب تمیز کن. گرد و غبار روی برگ ها جلوی تنفس گیاه و فتوسنتز رو می گیره. برگ های تمیز گیاه رو سرحال تر و شاداب تر نشون می ده.
- هرس کردن : برگ های خشک و زرد شده رو از گیاه جدا کن. هرس کردن به گیاه کمک می کنه انرژی ش رو روی رشد برگ های جدید متمرکز کنه.
- کنترل آفات و بیماری ها : گیاهان هم مثل ما آدما ممکنه مریض بشن یا آفات بهشون حمله کنن. به گیاهانت سر بزن و علائم بیماری یا آفت رو بررسی کن. اگه مشکلی دیدی سریع اقدام کن. از سموم ارگانیک یا روش های طبیعی برای کنترل آفات و بیماری ها استفاده کن.
با رعایت این رازهای ساده می تونی گیاهانت رو خوشحال و سرحال نگه داری و از اکسیژن سازی بی نظیرشون لذت ببری. یادت باشه که گیاهان هم مثل موجودات زنده دیگه نیاز به توجه و مراقبت دارن. بهشون عشق بورز باهاشون حرف بزن بهشون آب و نور کافی بده و ببین چطور خونه ت رو پر از زندگی و اکسیژن می کنن!
افسانه ها و واقعیت ها درباره گیاهان اکسیژن ساز : کدوم باورها رو باور نکنیم؟
تو دنیای گیاهان اکسیژن ساز یه سری باورهای غلط و افسانه های عجیب و غریب هم وجود داره که ممکنه شنیده باشی. بیا با هم چند تا از این افسانه ها رو بررسی کنیم و ببینیم واقعیت چیه :
- افسانه : “یه گیاه مار می تونه اکسیژن کل یه خونه رو تامین کنه!”
- واقعیت : گیاه مار اکسیژن ساز خیلی خوبیه ولی یه گیاه مار نمی تونه اکسیژن کل یه خونه رو تامین کنه. برای اینکه تاثیر قابل توجهی روی اکسیژن خونه داشته باشی نیاز به تعداد زیادی گیاه داری. البته یه گیاه مار باز هم می تونه کیفیت هوای اتاق خوابت رو بهتر کنه و به خواب راحت ترت کمک کنه.
- افسانه : “گیاهان فقط روزها اکسیژن تولید می کنن و شب ها دی اکسید کربن!”
- واقعیت : بیشتر گیاهان هم روزها اکسیژن تولید می کنن و هم شب ها دی اکسید کربن. فتوسنتز (تولید اکسیژن) فقط تو روشنایی انجام می شه ولی تنفس (تولید دی اکسید کربن) هم روز و هم شب اتفاق می افته. اما میزان اکسیژنی که گیاهان روزها تولید می کنن خیلی بیشتر از دی اکسید کربنیه که شب ها تولید می کنن. در نتیجه گیاهان در مجموع اکسیژن ساز هستن. فقط گیاه مار و بعضی گیاهان دیگه برعکس بقیه شب ها اکسیژن تولید می کنن!
- افسانه : “گیاهان اکسیژن ساز بهترین راه حل برای آلودگی هوا هستن!”
- واقعیت : گیاهان اکسیژن ساز می تونن کیفیت هوای خونه رو بهتر کنن و سموم هوا رو جذب کنن ولی نمی تونن جایگزین تهویه مناسب و دستگاه های تصفیه هوا بشن. برای کاهش آلودگی هوا باید از منابع آلودگی دوری کنیم و تهویه خونه رو بهبود ببخشیم. گیاهان می تونن به عنوان یه مکمل خوب به تصفیه هوا کمک کنن.
- افسانه : “هرچی گیاه برگ پهن تر باشه اکسیژن سازی بیشتری داره!”
- واقعیت : برگ پهن بودن یکی از عوامل موثر بر اکسیژن سازی گیاهانه ولی تنها عامل نیست. نوع گیاه میزان نور آب دما و خیلی عوامل دیگه هم تاثیر دارن. ممکنه یه گیاه برگ باریک اکسیژن سازی بیشتری نسبت به یه گیاه برگ پهن داشته باشه. مهم اینه که گیاهی رو انتخاب کنی که به طور کلی اکسیژن ساز خوبی باشه.
- افسانه : “گیاهان اکسیژن ساز برای سلامتی خیلی مفید هستن و بیماری ها رو درمان می کنن!”
- واقعیت : گیاهان اکسیژن ساز قطعا برای سلامتی مفید هستن و می تونن کیفیت زندگی رو بهبود ببخشن. هوای تمیز و پر اکسیژن برای سلامتی ریه ها قلب مغز و کل بدن مفیده. ولی گیاهان درمان قطعی برای بیماری ها نیستن. اگه مشکل سلامتی داری حتما به پزشک مراجعه کن و از گیاهان به عنوان یه مکمل درمانی استفاده کن.
باور کردن این افسانه ها ممکنه باعث بشه انتظارات غیرواقعی از گیاهان اکسیژن ساز داشته باشیم. مهم اینه که اطلاعات درست و واقعی رو بدونیم و از گیاهان به درستی استفاده کنیم. گیاهان اکسیژن ساز دوستای خوب ما هستن که می تونن خونه مون رو زیباتر سالم تر و پر از اکسیژن کنن. قدرشون رو بدونیم و ازشون به خوبی مراقبت کنیم!
داستان های الهام بخش از تاثیر گیاهان بر زندگی : وقتی گیاهان معجزه می کنن!
تا حالا فکر کردی گیاهان فقط اکسیژن تولید نمی کنن بلکه می تونن زندگی مون رو هم تغییر بدن؟ باور کن گیاهان فقط دکوراسیون خونه نیستن بلکه دوستای صمیمی همدم های مهربون و حتی معلم های زندگی ما هستن!
بذار چند تا داستان الهام بخش از تاثیر گیاهان بر زندگی رو برات تعریف کنم :
- داستان اول : نفس تازه در شهر دود : “سارا یه دختر جوون بود که تو یه شهر بزرگ و آلوده زندگی می کرد. همیشه احساس خستگی و بی حوصلگی می کرد و مدام سردرد داشت. یه روز یه دوست گیاه شناس بهش پیشنهاد داد که چند تا گیاه اکسیژن ساز توی خونه ش بذاره. سارا اولش زیاد جدی نگرفت ولی به خاطر دوستش چند تا گلدون گیاه مار و پتوس خرید و توی خونه ش گذاشت. بعد از چند هفته سارا متوجه یه تغییر بزرگ شد. احساس خستگی ش کمتر شده بود سردردهاش کم شده بود و انگار انرژی بیشتری داشت. هوا توی خونه ش تازه تر و سبک تر شده بود. سارا فهمید که گیاهان واقعا معجزه می کنن! اون نه تنها به گیاهان خونه ش اضافه کرد بلکه به دوستاش و همکاراش هم پیشنهاد داد که گیاه توی خونه و محل کارشون بذارن. حالا سارا یه فعال محیط زیست شده و داره برای هوای پاک تر و زندگی سالم تر تلاش می کنه.”
- داستان دوم : آرامش سبز در دنیای پر استرس : “امیر یه مدیر پرکار بود که همیشه استرس داشت و شب ها به سختی می خوابید. یه روز یه روانشناس بهش پیشنهاد داد که باغبانی کنه و با گیاهان وقت بگذرونه. امیر اولش فکر کرد این کارا بچه گونه ست ولی به توصیه روانشناسش یه باغچه کوچیک توی بالکن خونه ش درست کرد و چند تا گیاه آپارتمانی هم خرید و توی خونه ش گذاشت. وقتی با گیاهان کار می کرد خاک رو لمس می کرد به برگ هاشون آب می داد و رشدشون رو تماشا می کرد کم کم احساس آرامش می کرد. استرسش کم شده بود خوابش بهتر شده بود و تمرکزش بالا رفته بود. امیر فهمید که گیاهان فقط اکسیژن تولید نمی کنن بلکه به آرامش ذهن و روح هم کمک می کنن! حالا امیر هر روز صبح قبل از رفتن به سر کار چند دقیقه ای رو توی باغچه ش می گذرونه و با گیاهانش حرف می زنه. باغبانی شده یه مدیتیشن روزانه برای امیر.”
- داستان سوم : رشد و شکوفایی با گیاهان : “فاطمه یه دختر نوجوون بود که اعتماد به نفس پایینی داشت و احساس تنهایی می کرد. یه معلم مهربون بهش پیشنهاد داد که یه گیاه رو به فرزندی قبول کنه و ازش مراقبت کنه. فاطمه یه گیاه کوچولوی برگ قاشقی رو انتخاب کرد و اسمش رو گذاشت “امید”. هر روز به امید آب می داد نورش رو تنظیم می کرد و باهاش حرف می زد. وقتی می دید که امید روز به روز داره بزرگتر و قوی تر می شه انگار خودش هم داره رشد می کنه و قوی تر می شه. اعتماد به نفسش بیشتر شده بود احساس تنهایی ش کم شده بود و مسئولیت پذیری رو یاد گرفته بود. فاطمه فهمید که گیاهان فقط اکسیژن تولید نمی کنن بلکه به رشد و شکوفایی شخصیت هم کمک می کنن! حالا فاطمه یه باغچه بزرگ توی خونه شون داره و به همه دوستاش نگهداری از گیاهان رو یاد می ده.”
اینا فقط چند تا مثال کوچیک از تاثیر شگفت انگیز گیاهان بر زندگی بودن. گیاهان می تونن به ما کمک کنن سالم تر زندگی کنیم آرامش بیشتری داشته باشیم اعتماد به نفسمون رو افزایش بدیم و حتی مسئولیت پذیرتر بشیم. گیاهان هدیه های ارزشمندی از طبیعت هستن که باید قدرشون رو بدونیم و ازشون به خوبی استفاده کنیم. پس منتظر چی هستی؟ همین الان برو یه گلدون گیاه اکسیژن ساز بخر و زندگی ت رو سبزتر و پر اکسیژن تر کن! برای اطلاعات بیشتر و خرید گل آپارتمانی و گلدان به گل فروشی ما سر بزنید.